ÇERKEZ İSLİ PEYNİR

Kafkaslarda uzun süren savaşlar ve göçler sonucu ortaya çıkmış bir peynirdir. Fırınlarda uzun süre kurutularak ise tabi tutulan böylece ömrü çok daha uzun olan bu peynir, sefere çıkan askerlerin yanında götürdüğü başlıca malzemelerden olduğu için ‘asker peyniri’ olarak da bilinir. İnek sütünden üretilen çerkez peyniri, sepetlerde şekillendirildikten sonra dut ve akasya ağaçlarının odunu ile soğuk olarak tütsülendirilir ve kendine has aroması oluşur. Dış yüzeyi sert bir kabukla kaplanırken iç yüzeyi ise kırık beyaz renge ve hafif bir aromaya sahip olur. Az tuzlu bir peynir olduğu için çok uzun bir raf ömrüne sahip değildir. Kaynağı: İnek. Yağ: %35. Olgunlaştırma: 3 ay. Sınıf: Yarı sert. Kullanım alanları: Kahvaltı, hamur işleri, peynir tabakları. Menşei Türkiye-Marmara Bölgesi.