EZİNE KLASİK İNEK PEYNİRİ – BELENKÖY

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde üretilen tam yağlı beyaz peynire Ezine peyniri adı verilir. Bölgenin aromalı ve yağlı otlarıyla, Kazdağları kökenli suyunun da hayvanların sütünün lezzetli olmasında etkili olduğu söylenir. Tam yağlı tabir edilen, sarıya dönük beyaz renkte, orta sertlikte, az ve küçük gözenekli bir peynirdir. Ağızda uzun süreli bir tat bırakan, kremamsı bir özelliği vardır. Ezine peynirinin asıl özelliği salamura edilmesinden sonra tenekelere basılarak, 2-4 derece arası depolarda 8-12 ay süresince bekletilmesidir. Daha kısa süre dinlendirilen peynirler orijinal Ezine peyniri sayılmaz. Menşei: Türkiye – Çanakkale. Kaynağı: İnek. Yağ: %35 – 40. Olgunlaştırma: 10 – 12 ay. Sınıf: Yarı sert. Kullanım alanları: Kahvaltı, peynir tabakları, sandviçler, salatalar.