KARACADAĞ PİRİNÇ – Ekol Anatolia

Karacadağ ülkemizde Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinin sınırında yer alan sönmüş bir volkanik dağımızdır. En verimli tarım bölgeleri olarak bilinen volkanik alanlarda yetiştirilen ürünlerin mineral içerikleri de diğer bölgelere göre daha fazla olur. 1200 metre rakımlı yerleşim yerlerinde doğal kaynak sularıyla (5-10 C ) ve erimiş kar suları ile doğal olarak sulanmaktadır. Tane bünyesindeki yüksek protein ve yüksek nişasta bu pirinci lezzetli kılmaktadır. Bu çeltik pişme esnasında içerdiği uçucu yağ asitleri nedeniyle de aromatik özellik taşımaktadır. Glisemik endeksi düşük olduğu için şeker hastalarının da tüketimine uygundur. Karadacağ pirinci besin değeri ve yetiştirildiği yerin coğrafi özellikleri sebebiyle ülkemizde en özel tarım ürünlerinden biridir. Bu pirinci yetiştiren çiftçiler toprağı dinlendirmek ve verimi arttırmak için toprağı minimum 1 yıl nadasa bırakmaktadırlar.