BRİE – LANDANA

Fransa’nın Seine et Marne bölgesinde bulunan Brie kasabasında üretimine başlanmıştır. İsmini üretildiği Fransız kasabasından alan Brie, Fransa’nın en beğenilen ve uluslararası ticareti yapılan peynirlerinin başında gelir. Geleneksel olarak 20 cm. çapında tekerler halinde üretilir, birkaç aydan 1 yıla kadar olgunlaştırılabilir. Fransız Mutfağı’nda ve kültüründe önemli bir yere sahiptir.  Küflü bir peynir türüdür. Oldukça yumuşak bir kıvamı vardır, neredeyse oda sıcaklığında dahi eriyebilir. Üretimi esnasında içerisine sütün yanı sıra krema da ilave edilir. Yemeklerin sonrasında tatlı yerine, sabah kahvaltılarında çörek ve meyve reçelleriyle, bazen de kızartarak bir başlangıç olarak tüketilir. Dış yüzeydeki kabuk oranı Camembert peynirine göre daha azdır, daha hafif bir aroması vardır. Menşei: Fransa. Kaynağı: İnek. Yağ: %50. Olgunlaştırma: 4 – 6 hafta. Sınıf: Yumuşak. Kullanım alanları: Peynir tabakları, çörekler, hamur işleri.