PARMESAN GRANO PADANO

Kuzey İtalya’daki Po Ovası menşeli, parmesan peynirine benzeyen bir peynir. İsmini Grana (kırılgan) ve Padano (po nehrinden) kelimelerinden alır. Latince’de ‘Padus’ nehir anlamına gelmektedir. Peynirin, Parmigiano-Reggiano’ya kıyasla üretimini kontrol eden daha az düzenleme vardır. Grana Padano, en az on iki ay boyunca yavaşça olgunlaştırılan yarım yağlı, serti granül yapılı bir peynirdir. 18 aylık peynir, soluk sarı, daha keskin ve belirgin şekilde granüllüdür; aynı zamanda daha zengin aromalı ve lezzetlidir. Dikkatli bakınca beyaz benekler  görülür. Yıl boyunca üretilen peynir, tat açısından mevsime olduğu kadar yıla göre de değişkenlik gösterebilir. Grana Padano yağı alınmış sütten üretilir. Tekerleğin dışında ince ve soluk sarı bir kabuk yer alır. Ürün olgunlaştırma ardından kalite testlerini geçerse Grana Padano markası ürüne ateş yardımı ile dağlanır. İnce dilimler halinde, rendelenerek veya toz haline getirilerek kullanılır. Makarnalar ile çok iyi uyum sağlar. Kırmızı şarapla çok iyi giden bir atıştırmalıktır.  Menşei: İtalya. Kaynağı: İnek. Yağ: %39/41. Olgunlaştırma: 12 – 18 ay. Sınıf: Sert. Kullanım Alanları: Peynir tabakları, salatalar, makarnalar, pizzalar, risottolar, unlu mamüller, çorbalar. Markalar.  Her tekerlek 24 ile 45 kg arasında bir ağırlığa sahiptir.

Parçalar halinde ortalama 3 kg olarak satılır.