İtalyan menşeili bu peynir belki de en bilinen ve tüketilen peynirlerin başında gelir. Coğrafi işaretli bir ürün olduğu için çok sıkı kurallara tabidir ve bir parmesan peynirinin Parmigiano Reggiano olarak adlandırılabilmesi için sadece ve sadece İtalya’nın Emilia Romagno bölgesi (Parma, Modena, Reggio ve Emilia) sınırları dahilinde üretilmesi ve bazı üretim koşullarının sağlanması gerekmektedir. En az 12 ay olgunlaştırılmak zorundadır ve sonrasında yapılan kontrollerde uygun görülürse satışa sunulabilir. Bir teker yaklaşık 35-40 kg. arasında değişir ve bunun için 500 litre süte ihtiyaç duyulur. Üretimine 11. Yüzyıl’da başlanmıştır. Sadece doğal otlayan inek sütünden üretilebilir. Granüllü bir yapısı vardır, olgunlaştıkça daha kırılgan olur ve aroması keskinleşir. Son derece özel yapısı, çok yönlü kullanım serbestisi veren zengin aroması ile çeşitli tariflerle mükemmel uyum sağlayabilmektedir. Kırmızı damga 18 aylıktır. Gümüş damga 22 aylıktır. Altın damga 30 aylıktır. 36 aylık peynir, saman sarısı, daha zengin ve daha granüllüdür. Rendelenebilir, dilimlenebilir fakat yoğun kırılgan yapısı sebebiyle genellikle ufak parçalara ayrılarak direkt olarak tüketilmesi yaygındır