Danish Blue – Mammen
Fransızların meşhur rokfor peynirinin muadilidir. Danimarkalı bir peynir üreticisinin Fransız Roquefort peynirine muadil bir ürün geliştirme çabaları sonucunda 1900’lerin başında ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olan peynir, geleneksel yöntemde, mağarada bir aydan fazla bırakılan ekmeğin küflenmesi ve daha sonra kurutularak toz haline getirilip peynirin içine katılmasıyla üretilir, fakat günümüzde laboratuar ortamında elde edilen ‘penisilin rokfor’ bakterisinin peynir karışımına eklenmesiyle bu mavi küflü peynir ortaya çıkar. Yaklaşık 12 haftalık bekleme süresi öncesinde uzun şişlerle delikler açılarak küflenmenin merkeze doğru eşit ilerlemesi sağlanır. Mavi küflü peynirler sınıfına aittir, bekledikçe sarıya dönen mavi bir küf tabakasıyla kaplıdır, dağılımın dengeli olması önemlidir. Bu sebeple olgunlaştırma aşamasında eşit hava alması için üzerine delikler açılır. Oldukça keskin bir aroması ve meyvemsi bir lezzeti vardır. Danish Blue (danablu) koruma altında olan bir peynir türüdür ve sadece Danimarka sınırları içerisinde elde edilen inek sütüyle yapılabilir. Kaynağı: İnek. Yağ: %25-30. Olgunlaştırma: 6 – 8 ay. Sınıf: Yarı yumuşak. Kullanım alanları: Peynir tabakları, pizzalar, çorbalar, dip soslar, unlu mamüller. Menşei: Danimarka