DİL PEYNİRİ

İçinde oldukça az tuz bulunan dil peyniri uzun ömürlü bir peynir türü değildir. Çeçil peyniriyle benzerlik taşısa da tadı daha nötr ve tuz oranı daha az bir peynir türüdür. Künefe yapımında da kullanılabilir. Teleme ayrıldıktan sonra zırhla ya da kıyma makinesiyle çekilen peynir, sıcak haşlama yöntemiyle uygun kıvam getirilir ve ardından istenilen boyuttaki dil kalıplarına alınarak soğutulur.  Kars ve Erzurum başta olmak üzere pek çok bölgede üretilir. Lifli ve kolay eriyen yapısı, aynı zamanda taze süt lezzeti taşıyan nötr tadıyla kahvaltılarda da sıkça kullanılır. Menşei: Kars, Erzurum. Kaynağı: İnek. Yağ: %40. Olgunlaştırma: Taze peynir. Sınıf: Yarı yumuşak. Kullanım alanları: Kahvaltı, eritme işlemleri, hamur işleri, peynir tabakları.