MİHALİÇ PEYNİR

Bursa ve civarında üretilen, 250 yıla yakın bir geçmişi olan bir peynirdir. Sert, yağlı ve tuzlu bir peynirdir. Bolca gözenek barındırır. Tuzlu suda salamura edildiği için raf ömrü uzun peynirler arasındadır. Özellikle Susurluk Tostunda sıkça kullanılır. Geleneksel olarak koyun sütüyle yapılan bu peynir, günümüzde koyun, keçi ve inek sütü karışımıyla üretilir. Mayalandırılan peynir, pirinç tanesi büyüklüğünde parçalara ayrılır ve kendine  has delikli yüzeyini oluşturabilmek adına üzerine kaynar su dökülerek beklemeye alınır. Dibe çöken parçalar elle şekillendirilerek bezle asılır ve suyu süzülür ardından tuz katmanları ve suyla fıçılara alınarak salamura edilir. Kaynağı: Koyun – Keçi. Yağ: %45. Olgunlaştırma: 3 ay. Sınıf: Yarı sert. Kullanım alanları: Kahvaltı, hamur işleri, peynir tabakları.