• İtalya’nın en çok tanınmış granül yapılı peyniridir.
• İnek sütünden elde edilir, Lombardy, Piedmont, Trentino ve Veneto Bölgeleri’ni içine alan Po Nehri Vadisi’nde üretilir.
• İsmini Grana (kırılgan) ve Padano (po nehrinden) kelimelerinden alır. Latince’de ‘Padus’ nehir anlamına gelmektedir.
• Her tekerlek 24 ile 40 kg gelmektedir.
• Olgunlaşma süresi en az 9 ay olan, yarı yağlı, sert bir peynirdir.
• Kalitesi mevsimsel olarak ve yıllara göre değişken olabilir, ince dilimler halinde, rendelenerek veya toz haline getirilerek kullanılır.
• Makarnalar ile çok iyi uyum sağlar.
• Kırmızı şarapla çok iyi giden bir atıştırmalıktır.
• Sütün elde edildiği ineklerin beslenme biçimleri, hava durumu ve toprak, üretilen peynirin kalitesini ve tadını etkiler.
• Genelde makarna, salata ve carpaccio üzerine serpiştirilerek kullanılır.
• Grana Padano yağı alınmış sütten üretilir.
• 18 aylık peynir, soluk sarı, daha keskin ve belirgin şekilde granüllüdür; aynı zamanda daha zengin aromalı ve lezzetlidir.
• Dikkatli bakınca beyaz benekler görülür.